2012. december 2., vasárnap

Védd meg a webet!


A német parlament olyan szerzői jogi törvénytervezetről vitázik, amely ha végül életbe lép, fájdalmasan érintheti mind a keresőoldalakat, mind a hírgyűjtő portálokat. A törvény ugyanis korlátozná a keresőmotorok hozzáférését az egyes lapok online kiadásaihoz és a kiadók ezután maguk dönthetnék el, hogy milyen feltételek mellett engedik linkelni oldalaikat. 


Nincs több ingyen lead!


A hírlapkiadó vállalatok és az egyre erősödő európai sajtólobbi azt szeretné elérni, hogy tartalmaikhoz ne férhessenek hozzá közvetlenül a különböző keresők és csak az általuk megszabott feltételekkel jeleníthessenek meg előzeteseket az egyes írásokból. A tervek szerint ezért pénzt is kérhetnének. "Nyilvánvaló, hogy a más tartalmából pénzt csináló vállalatoknak fizetnie kellene érte." - nyilatkozta a Német Lapkiadók Egyesületének szóvivője. "Igen, a Google sok forgalmat visz a híroldalakra, de sokat is keres rajta."

A német Kereszténydemokrata Párt és a szabad demokraták abban bíznak, hogy egy ilyen megoldással hozzásegíthetik az internet terjedésével egyre nehezebb helyzetbe kerülő lapkiadókat, hogy legalább kieső bevételeik egy részét pótolni tudják. Persze nem a kisebb kiadók napi gondjairól beszélünk, hanem az olyan lapkiadó óriásokról, mint például az Axel Springer. A Financial Times cikke szerint a tervezet több nagyobb kiadó nyomására került napirendre. A Német Lapkiadók Egyesületének felmérése szerint az elmúlt tíz évben 20 százalékkal csökkent a nyomtatott sajtótermékek eladása, ezzel 11 milliárd euróra esett vissza az éves bevételük. Természetesen nemcsak arról van szó, hogy az olvasók egyre inkább az internetet használják tájékozódásra és hírolvasásra - ennél sokkal fájóbb pont, hogy magukkal vonzzák a hirdetőket is. 



Európa vs. Google


A Google nyíltan szembeszállt a kormánnyal és nyilvános tiltakozó kampányba kezdett "Védd meg a webet - találd meg amit keresel" szlogennel, amelyben tiltakozásra szólítja fel minden felhasználóját. A kereső bevételeit komoly mértékben megcsapolnák a linkelésért fizetendő jogdíjak, így hát érhető a berzenkedésük. "Minden internethasználót arra kérünk hogy álljon ki az interneten elérhető sokszínű információkért és a keresés védelmében." - mondta Stefan Tweraser, a Google helyi vezetője. "Egy ilyen törvény minden internethasználót érintene Németországban." 

Franciaországban és Olaszországban nemrég szintén felmerült a licencdíjak fizetésének kérdése. A Google ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy részükről bármely weboldal kérheti eltávolítását a Google News-ból. Brazíliában ez már meg is történt, ugyanis a vezető helyi lapok bojkottálták a szolgáltatást. A brazil lapkiadók 2010-ben még hajlottak az együttműködésre. Megengedték, hogy a Google felhasználja a cikkek első néhány sorát figyelemfelkeltésképpen, de a kísérlet megbukott, mert az olvasók beérték a rövid hírmorzsákkal is és nem kattintottak tovább a teljes változatra. 


Kapcsolódó cikkek:


http://www.hwsw.hu/hirek/49442/google-nemetorszag-kereso-jog-internet.html

http://itcafe.hu/hir/google_news_nemetorszag_ado_mozilla.html

http://mediatorveny.hu/cikk/475/A_Google_nemetorszagi_fekete_napja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése